Verdwenen romantiek

Onlangs kwam in een discussie het negatieve gevolg van ontwikkelingen in de automatisering ter sprake. Postbodes die staakten omdat er ontslagen waren aangekondigd in het postbedrijf waar door verder gaande automatisering arbeidsplaatsen verdwijnen. Ja, er wordt minder post verstuurd door de opkomst van het elektronische postduifje.
“Maar de romantiek verdwijnt”, pruttelt mijn broer stellig.
Ik beaam dat het in veel opzichten de verkeerde kant op gaat.
Net als in het boeren bedrijf. Toen we jong waren werkten we veel bij de boeren op ons dorp. We molken de koeien met de hand, nu met de melkrobot. Vroeger kon je, wanhopig pogend de emmer melk te redden, vloekend door het gras rollen door een rotschop van een chagrijnige koe. We haalden met de hand honderden eieren uit de leghokken in de kippenschuren. Nu is dat geautomatiseerd. Konden we vroeger nog met een mand vers geraapte eieren op onze plaat gaan omdat die rothond van de boer altijd aan onze broekspijp liep te sjorren. Die romantiek is inderdaad over.
Het lijkt in veel relaties niet veel beter te gaan. Toen ze net getrouwd waren zij hij zorgzaam tegen z’n liefje; “Denk om het opstapje schat!” Tien jaar later zegt hij; “Til je poten dan op sufferd!”
Hoeveel mensen lopen op hun 80e nog hand in hand langs het strand?
Houdt een man voor een vrouw een autoportier open, dan weet je zeker dat of de auto of de vrouw nieuw is.
Allerlei oorzaken zijn denkbaar om dit te verklaren maar het is alleen ons ingedutte brein dat er voor zorgt dat wij zelf als gehospitaliseerde robotjes in de meest boeiende fasen van leven geen uitdagingen meer waarnemen. Zelfs de hang naar romantiek lijkt verleerd.
Romantiek is als een luchtballon, beweer ik altijd. Blaas je er niet regelmatig wat bij, dan blijft er een gerimpeld zakkie over. Het kost je niks om romantiek levend te houden, alleen een kwestie van doen. Dat heeft niks te maken met wel of niet automatiseren.
Laat het creatieve in je los en bedenk dingen waar de ander niet op rekent. Da’s echt heel leuk! Wedden dat het werkt?
Ik heb mijn broer blijkbaar nog niet erg overtuigd.
“Maar zou jij je door een robot willen laten masseren?” vraagt hij droogjes.
Voor ik kan antwoorden hoor ik een andere broer zeggen; “Of het lekkerder is dan door een dame kan ik nog niet beoordelen maar een robot heeft nooit hoofdpijn!”